Ko smo mi?

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” iz Sjeverne Amerike je nevladina nestranačka organizacija, osnovana 21. novembra 2015. godine koja ima za cilj da bude most koji spaja integraciju bošnjačkog naroda u Sjevernoj Americi, uz očuvanje njihove kulture, historije, jezika, umjetnosti i tradicije.

Kroz svoje djelovanje, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” će raditi na promociji knjiga i filmova koji govore o bošnjačkoj historiji, kulturi, genocidu nad Bošnjacima i komemoraciji, te značajnim historijskim događajima.

Pored proučavanja, dokumentovanja i istraživanja genocida nad Bošnjacima tokom 19. i 20. stoljeća, Preporod će raditi na obilježavanju godišnjica genocida počinjenog u Bosni i Hercegovini tokom agresije od ’92 do ’95. Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Sjeverne Amerike će nastojati realizovati razmjene bošnjačkih studenata u Sjevernoj Americi sa bošnjačkim studentima koji studiraju na fakultetima u matrici, kako bi došlo do razmjene iskustva i znanja.

Projekat u Bosni i Hercegovini na koji Preporod iz Sjeverne Amerike stavlja poseban fokus jeste Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade “PARALLEL”. To je projekat koji u Bosni i Hercegovini organizuju studenti medicine s ciljem uspostavljanja inkluzivnog sistema i poboljšanja prava osoba sa poteškoćama u razvoju.

Organizacijska struktura

Predsjednik: Senada Cvrk Pargan
Potpredsjednik:

Generalni sekretar:

Upravni odbor:

Kontakt:

3,851 Comments