DAN BIJELIH TRAKA OBILJEŽEN U TORONTU

Ove godine je 25. godišnjica genocida nad nesrpsim stanovništvom grada Prijedora i okolnih mjesta, te se Dan Bijelih traka obilježava širom svijeta. U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Sjeverne Amerike ogranak Kanada, a u suorganizaciji sa Instututom za istraživanje genocida Kanada, te bh. zajednicom grada Toronta, obilježen je Dan bijelih traka na platou ispred Bošnjačkog kulturnog centra “Gazi Husrev Beg” Toronto, u znak solidarnosti i sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru.

Dirljiv prizor u trenutku pojavljivanja 102 djece, koji su bili obučeni u bijele majice i koji su u rukama nosili bijele balone i bijele ruže na kojima su bila ispisana imena 102 poginule djece ovog grada, nikoga od prisutnih nisu ostavili ravnodušnim.

Djeca su formirala krug oko banera na kome je pisao broj svih poginulih žrtava Prijedora, njih 3172, a onda položili ruže u krug na plato, u spomen na svaki nevini mladi život. Na kraju, odavanjem pošte minutom šutnje i učenjem fatihe u zrak je pušteno 102 bijela balona.

Prisutnima se obratio prof. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanja Genocida Kanada i preživjeli logoraš logora “Omarska”, Fadil Kulašić, kao i predsjednica BZK Preporoda Sjeverne Amerike ogranak Kanada gospođa Medina Peco, a program je zatvorila predsjednica BZK Preporod Sjeverne Amerike, Senada Cvrk Pargan.

U sklopu programa, promovisana je i knjiga „Smrt u Bijeloj kući“ autora Misrada Čauševića, koja je izdata povodom 25. godišnjice genocida, u izdavačkoj kući Bosanska Medijska Grupa. Sav prihod od prodaje ove knjige namjenjen je za Fond izgradnje spomenika nevino nastradalim žrtvama Prijedora.

Potresne priče sagovornika, te sama koreografija bosanskohercegovačke omladine, na licima nekoliko stotina prisutnih Bosanaca i Hercegovaca, izazvale su suze tuge i bola, te žala za nevino nastradalim žrtvama Prijedora i okoline.

Leave a Reply

Your email address will not be published.