Završena Specijalna olimpijada “PARALLEL”

U Tuzli je u petak 7. aprila 2017. godine uspješno okončana prva Specijalna olimpijada BOHEMSA, koju su organizirali Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini „BoHeMSA“ – lokalni komitet Tuzla, u saradnji sa Medicinskim fakultetom Tuzla i Univerzitetom u Tuzli. Generalni pokrovitelji događaja su BZK „Preporod“ Sjeverne Amerike i Vlada Tuzlanskog kantona.

Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade BoHeMSA obuhvatio je takmičenja iz četiri oblasti: nogomet, košarka, atletika i plivanje. Na projektu je učestvovalo preko 300 takmičara i 20 timova iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja, koji su bili raspoređeni u svojim odgovarajućim disciplinama. 

U petak 7. aprila 2017. godine, upravo na Svjetski dan zdravlja, tim Specijalne olimpijade se već od jutarnjih sati družio sa studentima Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Tuzla gdje su u prostorijama ovoga fakulteta mjereni krvni pritisak i nivo šećera u krvi studentima, uposlenicima i posjetiocima sportskih takmičenja. Prolaznici na Trgu Slobode su imali priliku kupiti materijal koji je nastao prethodnih dana na radionicama korisnika Udruženja „Malo Srce“ i srednjoškolaca iz Tuzle. Radionice su vodili članovi BoHeMSAe, te studenti sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta sa ciljem podsticanja kreativnog izražaja i destigmatizacije i inkluzije osoba sa poteškoćama u mentalnom razvoju. Sav prikupljeni novac će biti usmjeren u izgradnju pristupne rampe za osobe sa invaliditetom u JU Dom zdravlja Tuzla.

Posljednjeg dana trajanja Specijalne olimpijade održana je javna tribina „U zdravom tijelu zdrav duh – kretanjem do zdravlja“ u prepunom amfiteatru Medicinskog fakulteta Tuzla. Učešće su uzeli: prof. dr. med. sci. Nihada Ahmetović, predstavnici Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine; prof. dr. med. sci. Samir Mačković, specijalista sportske medicine; doc. dr. med. sci. Nešad Hotić, direktor JZU UKC Tuzla; doc. dr. med. sci. Nermina Kravić, šef Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju, Klinika za psihijatriju UKC Tuzla; Elvir Bijedić, fizioterapeut OKK “Sloboda” Tuzla i košarkaške reprezentacije BiH.

Pored nabrojanih, prisutnima su se obratili i prof. dr. Nermina Hadžigrahić, dekanesa Medicinskog fakulteta Tuzla; Kadina Mazić, potpredsjednica Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sjeverne Amerike; Igor Emkić, ambasador projekta Specijalne olimpijade BoHeMSA te Nermin Alibašić, koordinator cijelokupnog projekta.

Moderator javne tribine bio je popularni tv voditelj Fikret Hodžić. U ime Generalnog pokrovitelja manifestacije za portal Podrinje.Online izjavu je dala Senada Cvrk-Pargan, predsjednica BZK „Preporod“ Sjeverne Amerike. Ona je istakla predanost „Preporoda“ Sjeverne Amerike organizaciji ovakvih događaja i potrebe inkluzije svih osoba u društveni život Bosne i Hercegovine, a povodom organizacije Specijalne olimpijade, u Bosni i Hercegovini je boravila i Kadina Mazić, potpredsjednica BZK „Preporod“ Sjeverne Amerike. Prema riječima Senade Cvrk-Pargan i ta činjenica govori kako nam mora biti važan odgovoran pristup svakom mladom čovjeku u Bosni i Hercegovini. –U toku manifestacije obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine pod motom „Kako bolan nema Bosne“, koja je održana u pet američkih gradova, sa našim gostom Josipom Pejakovićem, uz pomoć naših vjernih prijatelja uspjeli smo realizovati kampanju prikupljanja novčanih sredstava za prvo Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade, čiji smo Generalni pokrovitelji. Koristim se ovom prilikom da se posebno zahvalim: Bošnjačko-američkoj nacionalnoj asocijiaciji BANA – New York, Humanitranom fondu Atlanta – koji djeluje kroz džemat zajednice Bošnjaka Džordžija, BiH Express Bowlingreen – Kentucky, Be Rite Detroit – MI, Bošnjačkoj zajednici Boston, Bošnjačkoj zajednici Bowlingreen KY, Bošnjačkoj zajednici Des Moines – Iowa, Fast Tv, Nihad Inc. Chicago, kao i svima onima koji su učestvovali u ovoj kampanji, a odlučili da ostanu anonimni donatori, – kazala je predsjednica Cvrk-Pargan.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.