Održana Osnivačka skupština BZK “Preporod” Sjeverne Amerike

U organizaciji Kluba BH iz Chicaga u Sjedinjenim Američkim Državama 21. novembra 2015. godine odražana je Osnivačka skupština sjevernoameričke Bošnjačke zajednice kulture „Peporod“.

Preporod je osnovan prije 110 godina u Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja i promocije bošnjačke kulture. Predstavljanje Preporoda u Sjevernoj Americi, prvi put, historijski je događaj od ogromnog značaja za bošnjački narod širom svijeta, a posebno za naše buduće generacije. Pored ovih ciljeva, ova organizacija ima za cilj biti most koji spaja integraciju bošnjačkog naroda u Sjevernoj Americi, uz očuvanje njihove kulture, historije, jezika, umjetnosti i tradicija.

Uloga povezivanja s drugima i očuvanja bošnjačke kulture od velikog je značaja jer u našem globalnom društvu danas nije jednostavno sačuvati kulturu na zdrav i uspješan način. Preporod je u idealnom položaju, sa svojom istorijom, kao i izuzetnim trenutnim talentima u našoj zajednici, ima ogroman potencijal da igra značajnu ulogu u našoj zajednici.”

Senada Cvrk Pargan, novoizabrana predsjednica

Upravni odbor organizacije bio je vrlo pažljivo izabran, kako ističe dr. Senija Orlović, potpredsednica. „Bilo nam je važno odabrati tim ljudi koji nemaju samo potrebno iskustvo i obrazovanje, već i ljubav, predanost i strast prema našoj kulturi i zajednici.“

Senija Orlović, potpredsjednica

Preporod u Sjevernoj Americi će svoju prvu godinu postojanja posvetiti uspostavljanju čvrste administrativne i operativne osnove, kao i predstavljanju različitih programa poput promocija knjiga i filmova koji govore o bošnjačkoj historiji, kulturi, genocidu nad Bošnjacima i komemoraciji značajnim historijskim događajima. Pored proučavanja, dokumentovanja i istraživanja genocida nad Bošnjacima tokom 19. i 20. stoljeća, Preporod će raditi na obilježavanju godišnjica genocida počinjenog u Bosni i Hercegovini tokom agresije ’92 do ’95.

Međutim, možda će jedan od najizazovnijih projekata organizacije biti kreiranje nastavnog plana i programa za bosanski jezik za djecu i odrasle, kao i sve ostale koji su zainteresirani za učenje maternjeg jezika. Ovaj dio aktivnosti povezan je s organiziranom razmjenom talentiranih bošnjačkih studenata u Sjevernoj Americi sa bošnjačkim studentima koji studiraju na fakultetima u matrici, kako bi došlo do razmjene iskustva i znanja.

Na svečanom predstavljanju prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik BZK Preporod i profesor političkih nauka na Univerzitetu u Sarajevu izrazio je zadovoljstvo i podršku ovom historijskom događaju. „Veoma sam sretan jer je ovo epohalni događaj za Bošnjake u Sjevernoj Americi. Siguran sam da će tim izabran za rukovodstvo Peporoda u Sjevernoj Americi uspjeti izaći na kraj sa zadacima i izazovima “, rekao je prof. dr. Lavić.

U sklopu programa je promovisana i nova knjiga “TAMA SREBRNOG SVJETLA”, autorice Senade Cvrk Pargan, koja je napisana na biografskim činjenicama. Autorica preživljava rat od ’92 do ’95. godine i prepričava svoje iskustvo kroz stihove. Ovim dijelom programa gledatelji su imali priliku za premijeru novog dokumentarnog filma „Sana ’95 NEDOVRŠENA POBJEDA“ autora Avde Huseinovića. Poseban gost večeri bila je gđa Fata Orlović, bosanska heroina, koja se prisutnima obratila sa vrlo emotivnim govorom. Između ostalog, ona je naglasila da “treba čuvati ono što je naše i ne dozvoliti da nam itko to oduzme”, kao i da “stariji trebaju učiniti sve što je u njihovoj moći da otvore vrata i mladima daju šansu da našu zajednicu vode prema novim visinam”.

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Sjeverne Amerike otvara vrata komunikaciji, saradnji, podršci i mogućnosti članstva za sve pojedince, organizacije, institucije čiji su interesi u skladu s ciljevima i pozitivnim interesima organizacije, što vodi ka prosperitetu zajednice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.